Wat is het doel van In Kaart?

Het doel van In Kaart is meehelpen aan een goed leven voor mensen met neurodiversiteit en/of beperkingen. 

Hoe doen we dat? We verzamelen informatie en ervaringen van mensen met neurodiversiteit en/of beperkingen en hun ouders of verzorgers. Deelnemers vullen een vragenlijst in via de computer. Met deze informatie doen we wetenschappelijk onderzoek. Doordat deelnemers hun ervaringen delen, krijgen we meer kennis en begrip en dragen we bij aan oplossingen en goede ondersteuning. Dit is hard nodig want er is nog veel onbekend over de aanpak van ontwikkelingsproblemen in de zorg, op school, op het werk of in het gezin. 

In Kaart werkt samen met ervaringsdeskundigen en deelnemers. Zij denken bijvoorbeeld mee over de vragen in de vragenlijst. Ze geven ook advies over wat belangrijk is als je een vragenlijst invult. Ze denken ook mee over welke onderzoeken we uitvoeren.

Het bijzondere van In Kaart is dat we informatie verzamelen van verschillende mensen. Deelnemers hebben een (vermoeden van een) classificatie/diagnose van ADHD, autisme, DCD, verstandelijke beperking, visuele beperking en dyslexie. Of deelnemers hebben geen diagnose maar ervaren wel zorgen over ontwikkeling.

Omdat de deelnemers van In Kaart zo divers zijn kunnen we vragen beantwoorden zoals: Welke behandelingen werken goed bij kinderen onder vijf jaar met DCD? Maar ook: welke hulp hebben mensen nodig met de combinatie van ADHD en autisme? En: Wat zijn de positieve kanten van dyslexie en zijn die anders dan de positieve kanten van mensen met DCD?